Burgerbudget - stem (nu) voor de solidaire buurtwinkel!

 
 

CLT Gent, de Sociale Kruideniers en de Vrienden van Meulestede willen in Meulestede, op vraag van heel wat buurtbewoners, een solidaire buurtwinkel opstarten. 

Dit idee komt niet zomaar aanwaaien. Al in 2015 bevroegen we 100 buurtbewoners. Heel wat mensen gaven toen aan dat er in de wijk dringend nood is aan een betaalbare buurtwinkel.

Maar het wordt meer dan dat! Met deze solidaire buurtwinkel dromen we van een echte ontmoetingsplek voor iedereen. Op deze plek moet veel mogelijk worden: van een koffie komen drinken, over het uitlenen en ruilen van spullen tot het geven van huiswerkbegeleiding. We maken er een winlel met een hart van. Een winkel waar iedereen betaalt volgens inkomen (meerprijzenbeleid), waar je voeding van dichtbij kan kopen (producten van bij de boer op je bord), met jobs voor langdurig werklozen (werk– en leerplek) en wie weet met een eigen boodschappendienst.

Deze solidaire buurtwinkel wordt een model voor elke wijk!

Lees er alles - en meer - over op: http://buurtwinkel.meulestede.gent

Waar stemmen, wanneer en hoe?

Van 29 september tot 14 oktober kan iedere Gentenaar vanaf 14 jaar stemmen op zijn drie favoriete projecten op www.burgerbudget.gent.

Je maakt jouw keuze in drie stappen:

 1. Selecteer je favoriete project project en nog twee andere door te klikken op het ster-icoontje.
 2. Als je klikt op de oranje knop met de tekst ‘Stem HIER op jouw 3 favoriete projecten!’ maak je jouw definitieve selectie van drie voorstellen.
 3. Om te stemmen, voer je jouw rijksregisternummer (staat op de achterkant van je identiteitskaart) samen met jouw familienaam in. 

Openingsfilm: Foodcoop

Als opwarmer nodigen we alle geïnteresseerden uit op vrijdag 29 september in LDC De Waterspiegel (Meulesteedsesteenweg 510,  9000 Gent):   

 • 15u00 -17u00: boterkoeken voor iedereen
 • 18u00: aperitiefje 
 • 19u30: documentaire 'foodcoop': ontdek het mooie verhaal van deze New Yorkse buurtwinkel 

ALLES IS GRATIS! 

Stemmen kan ook:

 • op Meulestede Boerenmarkt, zaterdag 30/9, 7/10 en 14/10 van 9u-12u (Redersplein, 9000 Gent)
 • in LDC De Waterspiegel, maandag tot vrijdag tussen 1/10 en 14/10,  van 9u-17u30

Nog enkele andere aanraders:

 • de vrijwilligers van de Buurtloods (Muide-Meulestede) willen met het project Potten & Pannenkot Patatje een heuse uitleendienst voor keukenmaterialen opstarten.
 • de Sint-Amandsbergse armoedevereniging SIVI is mede-initiatiefnemer van 't Overeten, een samenwerking van verschillende laagdrempelige eet- en ontmoetingsinitietieven in de Dampoortwijk en misschien een spingplank naar een (broodnodig) sociaal restaurant voor de wijk.
 • Nieuw Gent komt naar buiten om onder impuls enkele buurtbewoners, met de steun van Samenlevingsopbouw, café Pino en heel wat andere betrokkenen, mooie en bruikbare openbare ruimte te voorzien voor oud en jong. En dat allemaal aangedreven met zonne-energie! 
 • in Zwijnaarde wil het project 'de hutsepot' een loods in het bezit van Natuurpunt verbouwen in functie van de buurt.

Men zegge het voort!