Dampoort KnapT OP! bij de 10 Radicale Vernieuwers 2017

 
 

Er waren dit jaar 322 inzendingen voor de wedstrijd van de Sociale Innovatiefabriek, De Standaard en Radio 1. Zelf zeggen ze het zo: “Radicale vernieuwers hebben niet alleen mooie ideeën voor een betere wereld en beter klimaat, ze doen er ook wat aan. Ze dagen het klassieke denken uit, door al dan niet van binnenuit ‘het systeem’ te veranderen en te verbeteren.”  In 2015 viel de deelwebsite www.peerby.be in de prijzen. Onze collega’s van het woonproject Collectief Goed haalden toen ook de laatste 10.

De 10 Radicale Vernieuwers dingen mee naar de juryprijs, een Klimaattrofee en de publieksprijs. Zelf vonden we al dat onze aanpak van het woonprobleem, specifiek dat van de noodkopers, het navolgen waard is. Maar natuurlijk doet het deugd dat het project ook deze jury kon bekoren.

Op 2 juni komen we met z’n allen te weten wie de jury uitkoos als Radicale Vernieuwer 2017. Ook de Klimaattrofee en de publieksprijs worden dan bekend gemaakt.

Als je vindt dat Dampoort KnapT OP! jouw stem verdient, kan je die tot woensdag 31 mei hier doorklikken.

Wat is er zo radicaal en/of vernieuwend aan Dampoort KnapT OP!

·         Ons uitgangspunt natuurlijk! Vlaanderen telt 350.000 woningen die dringend ernstig gerenoveerd dienen te worden. De 119.000 noodkopers bevolkend er een groot deel van. Als we in 2050 allemaal klimaatneutraal willen wonen, moeten we bij deze woningen en mensen beginnen. Dit project maakt radicaal deze keuze met een combinatie van financiële steun en begeleiding op maat. Zo kunnen we renoveren en isoleren in woningen waar het anders niet snel zou gebeuren en boeken we onverhoopte klimaatwinst.

·         We stellen een weinig gekende problematiek en doelgroep (de noodkopers) centraal en zorgen voor een oplossing op hun maat. Noodkopers zijn mensen mét een woning, maar zonder geld om te renoveren. Waarom kiezen we voor hen? Omdat er veel meer Vlamingen in die situatie zitten dan iedereen denkt, minstens 119.000. En omdat elk jaar dat gezin in een kwalitatief slechte woning verblijft er één te veel is.

·         De financiële oplossing die we voorzien. Deze komt neer op een renovatietoelage van € 30.000, die pas bij verkoop van de woning terugbetaald wordt. Het is dus geen subsidie, maar een vorm van subsidierentientie. Dat nieuwe woord wil zeggen dat de investeringsmiddelen ooit terugkeren om een volgend gezin te helpen. OCMW Gent schoot in 2015 zo’n bedrag voor bij de eerste 10 gezinnen. Stad Gent vervoegt hen dit jaar via de beleidsdomeinen wonen en klimaat. In een tweede project zullen op die manier 11 gezinnen kunnen renoveren.

·         Dampoort KnapT OP! voorziet in een breed palet aan ondersteuning. De renovatiebegeleiding van Domus Mundi ontzorgt deelnemers tijdens de renovatie en kijkt zowel toe op de woonkwaliteit als op het energieverbruik van de woning. De sociale begeleiding van SIVI (tijdelijk ook ingevuld door Samenlevingsopbouw Gent) bereikt de mensen zowel individueel als in groep en richt zich ook op de buurt. Met de hulp van het sociaalartistieke Echo’s uit de wijk gingen de deelnemers bijvoorbeeld aan de slag met de fotocamera. We beiden dit alles aan in één pakket en zo versterken alle acties elkaar en vergroten we de positieve effecten bij de deelnemers.  

·         Zoals je al kon zien, het brede en sterke partnerschap achter Dampoort KnapT OP! Samenwerken vanuit diverse organisaties, invalshoeken en competenties is misschien niet vernieuwend, maar wel nog steeds radicaal!

Misschien helpt deze nominatie op beleidsmakers in en buiten Gent verder te overtuigen van deze aanpak. We geven graag ook mee dat er op dit eigenste moment 11 nieuwe plekken beschikbaar zijn voor noodkopers in de Dampoortwijk.

Afspraak op 2 juni, want dan horen we op Radio 1 wie in de prijzen valt!