De kans om een woning te kopen

 
 

De voorbije maanden hebben kandidaat-bewoners van het Community Land Trust-project in de Goedendagstraat in Meulestede mee kunnen nadenken over de plannen van architectenbureau net architectuur. Het resultaat mag er zijn. Bovendien geeft het project mensen met een laag inkomen de kans een kwalitatieve woning te kopen.

CLT of Community Land Trust is een formule waarbij mensen met beperkte middelen eigenaar worden van een eigen woning, maar niet van de grond waarop de woning wordt gebouwd. De grond blijft in gemeenschappelijk beheer van – in dit geval – de stichting CLT Gent. Omdat de particulier de grond niet moet aankopen, is de woning gevoelig goedkoper. Het project is een samenwerking tussen CLT Gent vzw en stichting, Stad Gent, WoninGent en sogent.

Voor 34 gezinnen met een laag inkomen wordt het zo mogelijk om eigenaar te worden van een woning in de Goedendagstraat in Meulestede. Iedereen die in aanmerking komt voor een sociale koopwoning, kan zich als kandidaat-bewoner aanmelden. In Gent betekent dat ongeveer twee derde van de huishoudens.

'De Stad maakt van wonen een prioriteit en stelt ambitieuze doelen. Nieuwe woonvormen lanceren, zoals dit CLT-project, maakt daar deel van uit. Want betaalbare woningen creëren voor mensen met een laag inkomen is essentieel.' Tine Heyse, schepen van Wonen

Intelligent ruimtegebruik
Het ontwerp werd getekend door net architectuur uit Gent. Dit architectenbureau werd geselecteerd door sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent. Het ontwerp valt op dankzij het intelligente ruimtegebruik. Op een kleine oppervlakte ontstaat relatief veel woonruimte, waardoor er plaats vrijkomt voor een mooie groene zone. De keuze voor een duidelijke structuur en een kleine voetafdruk zorgt voor een ijzersterk ontwerp.

'Als alleenstaande betaal ik mij blauw aan huur en vaste kosten. CLT is voor mij de enige kans om op een betaalbare manier een eigen woning te kopen. Als bewoner ben ik ook medebestuurder van de Stichting. Zo wordt mijn stem gehoord bij het nemen van beslissingen over de gemeenschappelijke grond.'   
Kandidaat-bewoner Koen, CLT Gent

Geïnteresseerden die de plannen willen inkijken, zijn welkom op het inloopmoment op 24 september 2019 in LDC De Waterspiegel, tussen 16 en 20 uur. Aanwezigen kunnen ook ideeën geven voor de inrichting van het groen in het binnengebied en langs het wandelpad.

Je kan het artikel in de krant het Nieuwsblad hier nalezen.

Dit project krijgt ook steun van de provincie Oost-Vlaanderen en Europa

JOIN! Steun jij onze uitdagende doelstelling om betaalbaar wonen op Gentse gemeenschapsgrond mogelijk te maken? Word dan nu lid voor slechts €10.