Je koopt de woning, niet de grond.

Betaalbaar en kwaliteitsvol wonen

CLT Gent maakt het mogelijk om een eigen woning te verwerven voor mensen met een bescheiden inkomen. Dit gebeurt volgens een vernieuwend en participatief model waarbij kandidaat-bewoners de woning kopen, maar niet de grond. De grond blijft eigendom van de gemeenschap.

In de voormalige bureaus van Community Land Trust Gent te Meulestede start in maart 2021 een solidaire buurtwinkel. Community Land Trust Gent startte enkele jaren geleden hiervoor een haalbaarheidsonderzoek. En dit wordt nu in de praktijk omgezet. De buurtwinkel zal een betaalbaar assortiment van voedingsmiddelen, onderhouds-en verzorgingsproducten aanbieden. Voor de uitbating worden sociale tewerkstellingstrajecten en een vrijwilligersnetwerk opgezet.

CLT Gent maakt deel uit van het SHICC, een Europees project van CLT. SHICC viel in de prijzen en won het regio-stars-award in de categorie Burgerparticipatie voor samenhangende Europese steden.

Samen ijveren we voor een doorbraak van CLT in Vlaanderen. We vragen ondersteuning noodzakelijk voor CLT Gent én alle andere CLT-projecten die we in Vlaanderen willen zien ontstaan.

Omdat we op school hebben geleerd dat herhaling een goeie leermeester is, zetten we (in deze politiek drukke tijden) nog even de belangrijkste uitgangspunten in de werking van CLT Gent op een rijtje. Ken je een kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober en wil je een goed woordje doen voor de plannen van CLT Gent, dan vind je alle juiste info hier!

Op 19 mei opende de 'Warme Wijktuin' in de Goedendagstraat. Deze buurttuin is de tijdelijke invulling van het CLT-terrein waar later de 34 CLT-koopwoningen komen.

AV30maart18

Na een periode gezwoeg op juridisch en beleidsmatig vlak was het zaterdag 10 maart eindelijk tijd om bijeen te komen en te vieren dat CLT Gent er intussen helemaal staat.

In Eetcafé Toreke (Rabotwijk) namen we even de tijd om bij te praten en vooruit te kijken.

SHICC Interreg North-West Europe

 

Op dinsdag 22 mei en woensdag 23 mei trappen we samen met onze Europese partners het CLT-project 'SHICC' op gang.

Dat gebeurt met een startconferentie in Rijsel (Frankrijk).

Wil je er meer informatie of wil je er graag bij zijn?

Schrijf je dan via deze link in en/of neem contact met emma.van.mullem[at]samenlevingsopbouw.be.

CLT Gent zette eind vorig jaar een belangrijke stap vooruit. Naast onze vzw is nu ook de Stichting CLT Gent opgericht. Daarmee is de CLT-puzzel compleet! We kunnen nu eindelijk vol vertrouwen vooruit blikken richting de eerste Vlaamse CLT-woningen (in Meulestede).

Om dit te vieren, organiseren we op zaterdag 10 maart een feestelijke CLT-receptie en voor wie wil aansluitend een smakelijk CLT-etentje

Woensdag 6 december 2017 was een heugelijke dag voor CLT Gent. Na een paar jaar zoek- en denkwerk, hebben verschillende organisaties groen licht gegeven voor het oprichten van de Stichting CLT Gent. Deze stichting (van openbaar nut) wordt de vastgoedpoot van de Gentse ‘community land trust’.

Oprichters en CLT-pioniers zijn: CLT Gent vzw, sogent (het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf) en Hefboom vzw (experts coöperatieve economie).

Pagina's